Zmiana roku

<< Kliknij, aby wyświetlić spis treści >>

Nawigacja:  1. WSTĘP >

Zmiana roku

 

Niezależnie od wersji programy, czy posiadamy wersję dla firm, dla biur czy wielostanowiskową, już od pierwszych dni nowego roku można prowadzić prace księgowe w oparciu o dotychczas posiadaną wersję programu.

 

Można ją przygotować jeszcze w starym roku, niezależnie od wersji programu na rok następny.

 

Aby przygotować program na kolejny rok należy wykonać następujące czynności:

Archiwizacja,

Zmiana roku,

Zerowanie.

 

Dobrą praktyką przed zmianą roku i zerowaniem jest wykonanie archiwizacji danych. Dla wielu użytkowników archiwizacja jest nieodłącznym elementem pracy w programie.

 

Zalecamy jej przeprowadzenie jeszcze przed tworzeniem programu na nowy rok. Otrzymujemy gwarancję, że w przypadku jakiejkolwiek awarii można będzie odtworzyć zapisane dane.

 

 

 

Archiwizacja danych


Aby przeprowadzić archiwizację wchodzimy do programu w zakładkę: System → Kopie rezerwowe → Archiwizacja danych.

 

Wskazujemy firmy, które chcemy zapisać oraz lokalizację, w której zapisane zostanie archiwum programu.

 

Archiwizacje takie należy przechowywać, aby móc odtworzyć dane w sytuacji, gdy doszło do uszkodzenia programu (np.w przypadku awarii systemu, komputera czy braku prądu).

 

 

 

Zmiana roku


Zakładamy, że Użytkownik chce pozostawić w niezmienionym stanie dane z roku ubiegłego i jednocześnie rejestrować rok bieżący.

 

Ze względu na zmienność przepisów, wzorów deklaracji, parametrów podatkowych i ZUS, odliczeń itp. nie jest możliwe, aby ten sam program obsługiwał dane kolejnych lat.

 

Dlatego instalowane są niezależne wersje dla każdego roku, np: SKP2024 dla roku 2024 oraz SKP2025 dla roku 2025.

 

Program na nowy rok można utworzyć za pomocą opcji: System → Nowy rok, która przeprowadza wszelkie działania związane z wykonaniem bliźniaczej kopii i założenia skrótów (ikonek).

 

Uwaga! Opcję Nowy rok uruchamiamy przy zamkniętej Firmie: klikamy w górnym, prawym rogu przycisk menu [Zamknij].

 

Po kliknięciu przycisku [Zamknij] zmieni się on na [Koniec]. Firma zostanie zamknięta.

 

Wchodzimy do zakładki: System → Nowy Rok.

 

Po wybraniu opcji Nowy Rok uruchamia się okno, na którym widoczne są informacje dotyczące tej opcji – prosimy o zapoznanie się z ich treścią.

 

Następnie klikając [Dalej] przechodzimy przez kolejne kroki tworzenia nowego programu SKP® dla nowego roku niemal niezauważalnie. Przez kolejne okna przechodzimy klikając [Dalej].

 

Po wybraniu [Wykonaj] nastąpi tworzenie nowego programu. Pojawi się jeszcze dodatkowe pytanie: „Czy wykonać kopię nowego programu”. Należy wcisnąć [Tak].

 

Uwaga! Funkcja Nowy Rok może niekiedy być długotrwała (np. 10 min).

 

Po zakończonym procesie ukaże się okno z podsumowaniem. Klikamy [Dalej].

 

Wyświetli się również okno z informacjami dotyczącymi opcji Nowy Rok: iż była ona fizycznym skopiowaniem folderu programu z roku 2024.

 

Aby w pełni przygotować program do działania w roku 2025 należy wykonać jeszcze Zerowanie. Ukażą się okna z informacjami dotyczącymi zerowania. Prosimy zapoznać się z nimi klikając kolejno [Dalej].

 

Na końcu wybieramy przycisk [Zakończ].

 

 

 

Zerowanie


Po wykonaniu funkcji Nowy Rok najlepiej jest, nie zamykając obecnego programu, otworzyć drugi (czyli świeżo utworzoną kopię). Dzięki temu upewniamy się, że mamy niezależny dostęp do obu programów.

 

Mając zatem uruchomiony program SKP2024 należy uruchomić nowy program, czyli SKP2025. Najprościej jest odszukać na pulpicie komputera obie ikonki do uruchamiania programów.

 

Mając niezależny dostęp do obu programów i pewność, że dane za rok ubiegły są w niezmienionym stanie i w należytym porządku możemy zająć się programem na rok bieżący, w którym należy wykonać kilka czynności zerujących niepotrzebne nam już dane księgowe.

 

Zamykamy zatem program na rok 2024. Upewniamy się, że pracujemy w programie na rok 2025.

 

Korzystając z opcji: Pomoc → O Twoim programie sprawdzamy, czy uruchomiony program to SKP2025.

 

W wyświetlonym oknie będziemy mieli wskazaną lokalizację pliku z programem.

 

W sytuacji, gdy nowy program tworzymy już w roku 2025 i mamy wykupioną aktualizację na rok 2025 po uruchomieniu programu SKP® pojawi się informacja o możliwości pobrania nowej wersji. Klikamy wtedy [Tak]. W przeciwnym wypadku uruchamiamy program, a aktualizację wykonamy w późniejszym terminie.

 

W programie wchodzimy w zakładkę: System → Zerowanie.

 

Wskazujemy, jakie elementy chcemy usunąć.

 

Zalecamy zaznaczyć wszystkie elementy. W przypadku nie rozliczonych dokumentów księgowych, które chcemy przenieść na nowy rok można zamiast „Wszystkie elementy” wybrać „Tylko rozliczone dokumenty”.

 

Program wielokrotnie zażąda potwierdzenia tej czynności nim przystąpi do zerowania. W każdym przypadku dane kontrahentów, dane właściciela oraz inne dane adresowe będą pozostawione.

 

Po wpisaniu: ZERUJ a następnie [OK] wszystkie dane zostaną wykasowane.

 

Następnie wchodzimy do zakładki: System → Parametry i sprawdzamy, czy jest ustawiony rok, który będziemy obsługiwać oraz podajemy aktualne wartości podatkowe i ZUS-owe.

 

Następnie w zakładce: Księgi → Księgowanie → Opcje sprawdzamy: Miesiąc księgowy i ustawiamy go na 01.

 

Ponadto w module Kontrahenci możemy jeszcze przejrzeć listę i usunąć kontrahentów, z którymi nie spodziewamy się już współpracować.

 

Podobnie w module Plan Kont możemy przebudować symbole Kont i usunąć zbędne Konta.

 

 

 

Zmiana roku na stacjach roboczych w wersji sieciowej


Gdy mamy przygotowany program SKP® na serwerze należy przejść na stację roboczą.

 

Uruchamiamy na stacji roboczej program SKP2024. Zamykamy Firmę i uruchamiamy: System → Nowy Rok.

 

Przechodzimy te same kroki jak na serwerze.

 

Gdy zostanie stworzony program SKP2025 na nowy rok uruchamiamy go i wskazujemy plik skp.exe znajdujący się w folderze SKP2025 na serwerze.

 

Analogicznie tworzymy nowy program na każdej kolejnej stacji roboczej.

 

Uwaga! Z racji tego, że zmieniła się lokalizacja programu na serwerze (wcześniejszy był w folderze SKP2024 a nowy w SKP2025), należy wejść na serwer i udostępnić pliki nowego programu. Aby tego dokonać, na serwerze klikamy prawy przycisk myszki na ikonce programu SKP2025 i wybieramy: Otwórz lokalizację pliku. Ukazuje się folder SKP2025 z folderami i plikami programu. Stajemy na folderze Dane.

 

Wybieramy: Udziel dostępu do i określone osoby.

 

Udostępniamy folder dla wszystkich. Podobnie przeprowadzamy udostępnianie dla folderu System.

 

Aby prawidłowo funkcjonował program SKP2025 na stacji roboczej i serwerze należy jeszcze wejść do programu antywirusowego, jeżeli mamy zainstalowany na komputerze. I utworzyć nowy wyjątek, tak aby wyłączyć program SKP® ze skanowania.

 

 

 

Praca w starej i nowej wersji jednocześnie


Po wyżej wymienionych operacjach można prowadzić końcowe prace księgowe i rozliczeniowe roku ubiegłego w wersji ze „starym” rokiem, czyli w programie SKP2024 a niezależnie od tego przystąpić do pracy w roku bieżącym w programie SKP2025.

 

Nie ma powodu, aby wstrzymywać się z rejestracją dokumentów do czasu jej otrzymania, bowiem w tym zakresie posiadany program będzie przejściowo wystarczający.

 

Wersja przeznaczona do obsługi nowego roku, dostępna od stycznia 2025 zawiera najczęściej uaktualnienia deklaracji i zasad rozliczeniowych miesiąca.

 

 

 

Porady


Po Zerowaniu pozostają pozycje w Dzienniku zapisów.

Przy zerowaniu Danych księgowych należy zwrócić uwagę na wybór:

 

Wszystkie dokumenty,

 

Tylko rozliczone dokumenty.

 

Punkt drugi zaznaczają prowadzący kontrolę zapłat, gdy na nowy rok chcą przenieść nie rozliczone pozycje. Pozycje te mają w nowym roku miesiąc księgowy: 00 (bilans otwarcia).

 

Gdy nie prowadzimy kontroli zapłat i nie bierzemy pod uwagę dokumentów z poprzedniego roku należy wybrać Wszystkie pozycje.

 

Jak przenieść zobowiązania wobec kontrahentów na nowy rok?

Jeżeli prowadzimy kontrolę zapłat i chcemy pozostawić pozycje nierozliczone, aby rozliczyć je w nowym roku zaznaczamy do zerowania Danych księgowych Tylko nierozliczone dokumenty.

 

Przy zerowaniu zostanie im nadany miesiąc księgowy 0 i miesiąc VAT 0, czyli miesiąc bilansu otwarcia.

 

Program wyzerował niewłaściwą kopię programu.

Przed zerowaniem zawsze należy upewnić się, czy mamy zamiar wyzerować właściwą kopię programu.

 

Sprawdzić należy skrót na pulpicie - dokąd nas prowadzi.

 

Możemy to zrobić klikając na ikonce prawym klawiszem myszki i otwierając Właściwości. Wypisana jest tam ścieżka docelowa danej kopii programu.